Aktuality a tiskové zprávy

Zpět na přehled tiskových zpráv

Jiří Volf2 – páteř mám teď po operaci keramickou

25.06.2008 12:20
Nedobrždění Jiřího Volfa a skok do vinice na rally Hustopeče mělo pro pilota zásadní následky. Jirka byl již v sobotu hospitalizován v Brněnské úrazové nemocnici s podezřením na zranění bederní páteře. Bohužel se potvrdilo podezření lékaře, který Jirku nakládal do sanitky. Rozdrcený 5. obratel. Jak nás team informoval, je Jirka po zdařilé pondělní operaci a opět stojí na nohou. Pokud nenastanou žádné komplikace, nebude mít záležitost zásadní následky. Doba léčení pravděpodobně dosáhne až 3 měsíců.
Jirko jaké jsou pocity z Hustopečí a co tvoje páteř, bude to v pořádku? „No takto jsem si to opravdu nepředstavoval. Začali jsme jak jsem avizoval opatrně, nechtěl jsem pokračovat v crash sérii. Kromě malé krizovky v cíli jedné páteční RZ nebyly žádné problémy a jen dobré časy. V sobotu jsem trochu přidal a RZ 1 jsme zvládli také úplně bez problémů. Na sobotní RZ 2 jsem udělal hodiny a to mě totálně rozhodilo. Začal jsem popotahovat brzdy a dohánět ztrátu. Nedobrzdil jsem z vysoké rychlosti okolo 200 km/h do těžkého pravého odbočení a pustil raději auto rovně do plotu. Skok, dopad a následný kotrmelec byl ale tak silný, že mě bolest projela celým tělem. Chtěl jsem auto nastartovat a pokračovat. Poškození auta a bolest to ale nedovolila.

Zhruba po 15 minutách jsem volal na ředitelství paní Chvojkové, aby mně po uzavření RZ raději poslala sanitku. Můj kamarád a ředitel soutěže Ruda Kouřil, ale okamžitě rozhodl přerušit RZ a sanitku vyslat okamžitě. Což mě v tu chvíli mrzelo kvůli klukům, kteří určitě chtěli dál závodit. Zkrátilo mi to ale čas převozu do nemocnice. Tam ihned konstatovali podezření na frakturu obratle. Byl jsem vyzvednut vzduchově odpruženou sanitkou z Brna a převezen na úrazovku. Po kontrolní CT byla zjištěna složitá fraktura (rozdrcení) obratle L1 – 5. v oblasti ledvin.

V pondělí mě ihned operovali a vložili do zad keramická zpevnění. Po krátkém pobytu na JIP jsem poprvé ve čtvrtek po šesti dnech stál na vlastních nohou. Nikdy bych neřekl, že se budu opět učit chodit. Náš sport je nebezpečný, ale toto byla opravdu nešťastná nehoda s vážnými následky pro mne. Po takových výletech se většinou z auta vysedne a život jde dál. Chci poděkovat týmu doktorů v Brněnské úrazovce za velmi profi přístup a všem, kteří mě přišli do nemocnice podpořit nebo podpořili na dálku,“
líčí situaci Jiří Volf – jezdec.

Foto: Milan Kovářík

Zpět na přehled tiskových zpráv