Aktuality a tiskové zprávy

Zpět na přehled tiskových zpráv

Tišnov – Bronzová 'brambora' pro Juru a Novase

18.05.2006 00:00
V celkovém pořadí Eurostroj Rally Tišnov 2006 si Jiří Volf s Petrem Novákem sice dojeli pro nepopulární 'bramborovou' medaili za čtvrté místo, do Mistrovství ČR sprintrally ale brali body za třetí místo, neboť vítězný Maďar Szabó se svým Fordem Focus WRC do MČR nemůže bodovat.
Díky bodovému přídělu se posádka týmu NTS Plzeň - Gassner Rallisport usadila na bronzové příčce i v průběžném hodnocení seriálu.

Ačkoliv meteorologové předpovídali postupné přibývání srážek a ochlazení, začala Rally Tišnov 2006 za krásného slunečného jarního počasí a zdálo se, že účastníci MČR sprintrally si konečně pořádně zazávodí na slicku na suchém asfaltu. Jasným favoritem v kategorii produkčních vozů byl vítěz dvou úvodních podniků domácího mistrovství ve sprintrally Josef Semerád s Lancerem deváté evoluce, Jiří Volf s Petrem Novákem ale chtěli na tratích v okolí Tišnova napravit svou chybičku z Hustopečí a se svým Mitsubishi Lancer Evo 8 hodlali důrazně promluvit do pořadí na předních místech klasifikace produkčních vozů. A to se jim od samého začátku soutěže dařilo. I když Semerád všem výrazně ujel hned na RZ 1, Volf s Novákem byli po prvním průjezdu RZ Tišnovská (12,01 km) šestí absolutně a druzí mezi 'pévéčky'. Na záda jim ovšem dýchala smečka dravců ve složení Zdeněk Vlček, Vladimír Barvík, Miroslav Jandík a Martin Kožmín. Od druhé vložky vykrystalizoval zajímavý souboj o druhé místo ve třídě nejsilnějších 'enek', když si to mezi sebou začaly rozdávat obě posádky NTS Plzeň - Gassner Rallisport. Tentokrát měli navrch Miroslav Jandík s Radimem Chrasteckým, kteří se s nepatrným náskokem osmi desetin sekundy posunuli před Juru s Novasem. Těm se ale povedla odveta na následujícím testu (RZ Říkonínská (9,91 km) a do prvního servisu přijížděli na druhé pozici v hodnocení PV. Přesto nebyl po závodě brněnský jezdec se svým výkonem v první rundě úplně spokojen. "Začal jsem hrozně zvolna a z toho pramenily i drobné chyby. Bylo tam např. nedobrzdění do jednoho vracáku. Bylo znát, že jsem v autě zase chvíli neseděl a rozjížděl jsem se," projevil sebekritickou nespokojenost Jiří Volf.

Duel týmových kolegů hořel i ve druhé sekci. Na RZ 4 šel Jandík opět před Volfa a druhou pozici mezi 'pévéčky' udržel až do druhého servisu. Jirka Volf s Petrem Novákem byli třetí v klasifikaci PV a šestí absolutně. Boj o druhou pozici stále nebyl rozhodnut. Při pohledu na těžké šedivé mraky valící se nad oblastí konání rally bylo ale stále zřejmější, že nejen do tohoto souboje může na posledních třech rychlostních zkouškách promluvit počasí. A to se také stalo. Ještě pět minut před startem předních posádek do RZ 7 se zdálo, že nezaprší, proto většina jezdců startujících na špici pole nechala obuté slicky, tedy pneumatiky na suchý povrch. V okamžiku, kdy hlavní favorité vyrazili na trať, strhla se opravdová průtrž mračen, se kterou se museli všichni popasovat. Zatímco později startující posádky vyrážely na sice mokrou trať, na kterou jim ale už nepršelo, jezdci z čela průběžného hodnocení rally rozmary počasí odnesli nejvíc. Volf tak zaznamenal až 30. čas, jeho soupeř Jandík byl však až jednapadesátý. Průběžné pořadí třídy produkčních vozů tak dvě vložky před koncem rally vypadalo následovně: 1. Semerád, 2. Kožmín (+ 42,0 s), 3. Firla (+ 42,3 s), 4. Pantálek (+ 52,2 s), 5. Volf (+ 52,6 s), 6. Jandík (+ 1:03,5 min)... Pořád ale nebylo rozhodnuto. Na posledních dvou vložkách přibrzdily technické problémy Semeráda, Firla se dokázal dostat v závěru před Kožmína, ale po soutěži byl diskvalifikován kvůli příliš malé světlé výšce vozu, proto oficiální konečné pořadí v klasifikaci PV i MČR sprintrally vypadalo při Eurostroj Rally Tišnov 2006 následovně: 1. Kožmín, 2. Pantálek, 3. Volf...

"Kdyby mi někdo řekl před soutěží, že dojedu čtvrtý absolutně, byl bych spokojený, ale za předpokladu, že bez problémů pojedou i všichni hlavní soupeři. Pepa Semerád, Karel Trněný, Leoš Flídr a další ovšem problémy měli, takže nám to trochu spadlo do klína. Taky mě mrzí, že v závěru pořadím zamíchalo počasí, ale se získanými body jsme samozřejmě spokojení," komentoval umístění Jirka Volf. "Moc pěkně jsme si zazávodili s Mírou Jandíkem. Škoda, že kvůli počasí předčasně skončil i tenhle souboj. Na Pepu Semeráda v současné chvíli jezdecky nemám a pouštět se s ním do otevřeného souboje by byl nesmysl. Náš rozpočet je vyšponovaný, proto by nás nějaká rána ve vyostřeném souboji mohla hodně bolet, navíc si nemůžeme dovolit ani rozsáhlejší pravidelné testování. Dokázali jsme si ale, že – pokud nezasáhne proměnlivé počasí – můžeme závodit s Martinem Kožmínem, Mírou Jandíkem, který je rozjetý i z 'velkého mistráku', i s dalšími. V následujících závodech prostě musíme najít kompromis mezi agresivní a rozumnou jízdou, ale naše současné postavení v klasifikaci šampionátu skutečně není špatné a chceme bojovat, abychom ho udrželi nebo případně ještě vylepšili," pokračoval brněnský pilot.

"S výsledkem jsem spokojený, i když bych předpokládal, že před námi budou jiní soupeři. Počasí ale bylo nevyzpytatelné a promluvilo do pořadí. Jsem ale moc rád, že jsme odjeli kompletní soutěž a Jura ukázal, že dovede auto udržet na cestě i na vodě na slicku bez vážnějších problémů," chválil svého pilota Petr Novák. "Jirka opět potvrdil, že kromě 'Semiše' může v současné době závodit s každým. I když nám ještě přibudou soupeři, neboť Barvík a Jelínek jsou rychlí už s Lancery Evo 6 a připravují vozy deváté evoluce, bát se rozhodně nemusíme a můžeme se těšit na další pěkné závody."

"Rád bych ještě poděkoval všem klukům z týmu Milana Lišky, kteří se nám starali o přípravu a servis vozu. Doufám, že tišnovský výsledek přijmou jako omluvu za mnou zmařené Hustopeče. Snad jsme se tentokrát postarali i o jejich radost," uzavřel Jirka Volf.

Mediasport Mistrovství České republiky ve sprintrally bude pokračovat čtvrtým podnikem, jímž bude Rally Agropa, ve dnech 16. a 17. června. Jiří Volf s Petrem Novákem a Mitsubishi Lancer Evo 8 v barvách NTS Plzeň – Gassner Rallisport samozřejmě nebudou chybět ani na startu této západočeské soutěže.


VOLF MEDIA SERVICE
Rally-Mania.cz
Foto: Nowi, www.CzechRallyeWeb.net


Zpět na přehled tiskových zpráv