Aktuality a tiskové zprávy

Zpět na přehled tiskových zpráv

Jiřího Volfa čeká domácí Böttcher rally Vyškov

31.08.2005 00:00
Jiřího Volfa s Petrem Novákem čeká o nadcházejícím víkendu domácí Böttcher rally Vyškov. Po úspěšné 'rozcvičce' na tratích Barum rally nastupuje tým na start soutěže s nemalými ambicemi.
O přípravu a servis Škody Octavia WRC se již tradičně stará Rexteam - Besedice okolo Věroše Cvrčka a také jeho členové se na start po dlouhé přestávce velice těší. Během 'letních prázdnin' se na voze pilně pracovalo. Proběhla repase převodovky, podvozkových částí a kontrola elektroniky. Během krátkého testu se tým soustředil na optimalizaci jízdních vlastností.

Jirka Volf se zatím může ve Vyškově chlubit velmi slušnou bilancí. Při debutu na zdejších tratích v roce 2000 vybojoval s Hondou Civic 1,6 VTi pohár za druhé místo ve třídě N2, o rok později se stejným vozem ve své třídě zvítězil! Úspěšný byl také při dvou předešlých startech za volantem Škody Octavia WRC. V roce 2003 si dojel s navigátorem Jiřím Marešem pro páté místo absolutně, loni se s Billy Latifem dokonce prosadili na stupně vítězů. Jen jedinkrát neprojel Jiří Volf přes cílovou rampu. V roce 2002, kdy se na vyškovských rychlostních zkouškách představil poprvé společně se současným navigátorem Petrem Novákem, vystavila posádce stopku zničená poloosa.

I přes nesporně dobré výsledky z předešlých let se ale jezdec Hanáckého rally klubu nevyvaruje nervozity: "Nemám moc rád domácí starty. Jsem vždy hrozně nervózní. Pokud pilot tratě zná, má tendenci neposlouchat spolujezdce, jet tzv. na oči a tím také víc riskuje. Proto jsem se letos o trať raději ani moc nezajímal. Nenutí mě to pak přehrávat si úseky v hlavě. Domácí prostředí je pro mě spíš svazující. Ve Vyškově sídlí tátova firma, má firma, startujeme za místní Hanácký rally klub, který soutěž pořádá, a celé okolí mě zná. Člověk je proto strašně nervózní, aby nikoho nezklamal. Ale nějak se s tím musím poprat!" jde do boje odhodlaně Jirka a nezakrývá značné ambice: "Určitě to nesmíme přehnat a riskovat hned na začátku. Sprint je ale záludný tím, že pokud neudržíte krok se špičkou od první RZ, není už později možné náskok soupeřů eliminovat. Nerad tipuji, proto budu vycházet z minulého roku. To jsme dojeli na třetím místě, když se nám povedlo držet krok s Vaškem Pechem a Štěpánem Vojtěchem; Tomáše Vojtěcha jsme porazili na poslední vložce snad nejtěsnějším rozdílem sprintové sezóny o 0,2 s. Budeme se snažit opět držet krok s Vencou a Štěpánem, ale do souboje s nimi určitě nepůjdeme, a tak nám nezbude, než čekat na jejich případnou chybu. Musíme si i krýt záda, protože za námi startují další dvě WRC a Komárkův Lancer též dokáže naší Octavii pěkně zatopit. Bude to náročný závod," uvědomuje si Jirka Volf.

Navigátor Petr Novák se ve Vyškově představí potřetí. Kromě odstoupení v roce 2002 má na svém kontě 13. místo absolutně a vítězství ve třídě A7, kterého dosáhl společně s Jaromírem Malým v roce 2003 s Fordem Escort Maxi. "Jirka jede doma, tak mám trochu obavu, aby nebyl podobně přemotivovaný jako v Tišnově. Ale já budu od začátku dělat vše pro to, abych ho dostal do psychické pohody," slibuje spolujezdec. "Od začátku se budu snažit Jirku rozptýlit. Člověk ho musí dostat v servisu co nejdál od auta a mechaniků, na přejezdech si s ním povídat o úplně jiných věcech, než je rally. Závodění začne vždy až ve chvíli, kdy se postavíme na start vložky," prozrazuje svůj recept Petr Novák.


VOLF MEDIA SERVICE
Rally-Mania.cz
Foto: Pavel Kacerovský


Zpět na přehled tiskových zpráv